Wat is natuurlijke huidverzorging en cosmetica?

De term ‘natuurlijk’ in ‘natuurlijke huidverzorging’ lijkt een hoop te betekenen, maar pas op. ‘Natuurlijk’ is helaas nog steeds niet beschermd. Lees daarom altijd de ingrediënten op de producten die je koopt en bekijk of producten een certificering hebben. Veel fabrikanten claimen een natuurlijk product op de markt te brengen, maar voegen aan een enkel natuurlijk ingrediënt vele synthetische toe. De meeste ingrediënten zijn behalve onuitspreekbaar ook nog eens onbegrijpelijk. Dat betekent dat het synthetische producten zijn waar slechts een kleine hoeveelheid van een natuurlijk ingrediënt in verwerkt is. Al zitten er slechts 10% natuurlijke grondstoffen in, dan kan een fabrikant zijn product toch ‘natuurlijk’ noemen. Onze Griekse merken,  Bioaroma, Helleo, Zest en Spirulina Line zijn hier heel open en transparant in. Alle genoemde ingrediënten worden benoemd en zijn op het internet vindbaar.

Natuurlijke huidverzorging en cosmetica: wat zit erin?

Natuurlijke en biologische huidverzorging en cosmetica bevatten uitsluitend natuurlijke en biologische ingrediënten. Natuurlijke ingrediënten komen uit de natuur, wat betekent dat ze niet synthetisch gemaakt zijn in het laboratorium. Biologische ingrediënten zijn ingrediënten die geteeld worden zonder hulp van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen.

De natuur geeft ons een onvoorstelbare verscheidenheid aan bijzondere kruiden, planten, vruchten, bomen. Eveneens bloemen die puur, krachtig, mooimakend, verzorgend en helend zijn. Koudgeperste oliën en extracten van planten worden samen met kruiden en vitamines verwerkt tot beautyfluids in natuurlijke en biologische huidverzorgingsproducten en cosmetica. Planten, kruiden en zelfs bloemen worden gedroogd en verwerkt in de producten. Mineralen en zouten worden gedelft en verwerkt. Kortom, de natuur verschaft ons alles om ons blij, gezond en mooi te voelen.

Wat zit er wél in natuurlijke huidverzorging en cosmetica?

Voor de werking, consistentie, houdbaarheid en geur van natuurlijke huidverzorging zijn diverse natuurlijke hoofdingrediënten, maar ook hulpstoffen nodig zoals emulgatoren, verdikkingsmiddelen, geurstoffen en conserveringsmiddelen. Kunstmatige ingrediënten en additieven, daarentegen, worden in een laboratorium gemaakt. De stof wordt dan kunstmatig geproduceerd en kan (!) dezelfde samenstelling hebben als een natuurlijke stof. Dit wil echter beslist niet zeggen dat het dezelfde waarde en kwaliteiten heeft.

Etherische oliën

Voorbeelden van essentiële oliën
Sinaasappelolie
: frisse ontspannende geur. Kalmerend, pijnstillend, krampstillend, bij zenuwzwakte en slapeloosheid. Bloedzuiverend, antiseptisch. Voornaamste werkzame bestanddelen limoneen, citral en caroteen.
Jojobaolie:  uit de eerste, koude persing (zo zuiver en onbewerkt mogelijk) van de noten. Vloeibaar goud genoemd. Als vloeibare was bewonderd om zijn buitengewone, unieke en wonderbaarlijke eigenschappen voor de huid is jojobaolie niet meer weg te denken in natuurlijke en biologische huidverzorging. Zeer geschikt voor een droge en vette huid om zijn veelzijdige herstellende en heilzame werking. Wordt gewonnen uit jojobanoten en door de Amerikaanse Indianen sinds mensenheugenis gebruikt als balsem voor de huid en het haar. Maakt de huid zacht en glad en reguleert de talgafgifte. Maakt andere oliën langer houdbaar.
Lavendelolie: Stimulerend voor het zenuwstelsel, ontspannend, helpt bij slapeloosheid en migraine. Sterk antiseptisch en ontstekingremmend. Eetlustopwekkend bevordert de wondheling en littekenheling. Tegen allergieën, bij aandoeningen van de luchtwegen. Gunstige werking op de huid bij psoriasis en wonden, tegen slangebeten, parasieten en insektensteken. Voornaamste bestanddeel linalol.

Plantaardige vetten en oliën

Bijvoorbeeld:
Arganolie koud geperst van de noot. Heeft een zeer hoog gehalte aan vetzuren, oliezuur, vitamine E, phytosterols en caroteen. Arganolie wordt gebruikt in natuurlijke en biologische huidverzorging en cosmetica om de volgende eigenschappen: wondhelend, ontspannend bij geïrriteerde huid, gaat huidveroudering tegen, verbetert elasticiteit, beschermt de huid, zachtmakend, voedend, revitaliserend en vochtregulerend.

Shea butter uit de koude persing van de noten. Stimuleert helingsproces van de huid bij wonden door de vetzuren, oliezuren, terpeen alcohol, vitamine E, provitamine A, allantoin. Maakt de huid superzacht.

– Natuurlijke geurstoffen

Aromatische planten vormen in hun bladeren, bloemen, vruchten en soms ook in hun wortels en bast vluchtige oliën. Ze bestaan uit honderden verschillende geurstoffen, die samen een unieke compositie vormen. Deze oliën geven de pure geur aan natuurlijke huidverzorging en cosmetica.

Zuivere lavendelolie schenkt bijvoorbeeld rust, de olie van duizenden rozenblaadjes brengt harmonie en de prikkelende geur van rozemarijn maakt wakker. Daarnaast bevatten deze vluchtige oliën uit planten nog vele andere heilzame stoffen. Deze stoffen zuiveren de lucht in huis, verwarmen koude voeten en doen spieren ontspannen. Zo zorgen ze voor een weldadig gevoel en een aangename sfeer. Dit zijn slechts enkele voorbeelden.

– Natuurlijke kleurstoffen

Natuurlijke toevoegingen als geur- en kleurstoffen komen altijd uit natuurlijke bronnen en hebben een plantaardige of minerale herkomst Een voorbeeld is de gele kleurstof E100 die uit geelwortel wordt gewonnen. Bij uitzondering kan een kleurstof soms ook een dierlijke oorsprong hebben zoals bijvoorbeeld het rode pigment wat wordt gewonnen uit de schildluis.

Appelzuur E296 komt bijvoorbeeld natuurlijk voor, maar kan ook kunstmatig gemaakt worden. De plastic knijpcitroen (wie kent ‘m niet) is een duidelijk voorbeeld: dit wordt chemisch bereid en heeft niets te maken met echt citroensap.

– Natuurlijke emulgatoren

Een emulgator is een actieve stof die ervoor zorgt dat twee stoffen die elkaar normaliter afstoten, bijvoorbeeld water en vet, toch met elkaar kunnen gemengd worden. Voorbeeld van vakk gebruikte natuurlijke emulgatoren zijn bijenwas en wolwas.

Het gevaar van niet-natuurlijke emulgatoren schuilt in de eigenschap waar de emulgator in eerste instantie voor gebruikt werd, nl het binden (o.a. door middel van oplossen) van twee afstotende stoffen. Emulgatoren die zich in een niet-natuurlijk huidverzorgingsproduct bevinden, kunnen zich gaan ophopen in de bovenste huidcellagen. Het gevaar bestaat dat bij het wassen/reinigen van je huid (water op de huid) de opgehoopte emulgatoren je huideigen vetten gaan oplossen die vervolgens worden weggewassen. Dit noemt men het ‘wegwas’-effect waardoor de huid zeer droog wordt en tekorten vertoont aan huideigen vetten. Dit resulteert dan weer in een droge en/of schilferige huid. Bovendien kunnen mulgatoren huidreacties en irritaties veroorzaken.

– Kruiden-, Bloemen- en plantenextracten

Bijvoorbeeld extracten uit algemeen bekende planten zoals aloë vera en lavendel, calendula worden gebruikt, maar ook minder bekende planten zoals citroengras, witte thee en karanja en IJslandse kruiden. Natuurlijke en biologische huidverzorging zit vol met krachtige werkzame stoffen recht uit de natuur.

slide herbal