Home » Nieuws » Labdanum

Labdanum

Labdanum

Laudanum, Aladanos, Agkisaros is een, tot ruim 2 meter hoge, kleverig struikje met geurige witte bloemen die behoort tot de plantenfamilie Cistaceae. De donkergroene bladeren en twijgen scheiden een harsachtige substantie uit. Op Kreta en Cyprus wordt de hars ook heden nog gewonnen door schapen en geiten langs de struiken te drijven waardoor de hars in de vacht van de dieren blijft hangen. Meestal werd de Labdanumgom verkregen door de plant in water te koken.

Bioaroma gebruikt in meerdere huidverzorgingsproducten de etherische olie van de labdanum.

labdanum

Historie van de Labdanum

Labdanum is een medicinale en aromatische plant, dat populair is bij de bijen.
De Latijnse naam in het Oost middellandse zeegebied is Cistus Creticus (Kretenzische Zonneroosje), terwijl dit in het westen Cistus Ladanopherum. Het is een bekende kruid sinds de oudheid en wordt door Herodotus en Dioscorides genoemd.
In de tijd van Herodotus Griekse noemden de Griekse en de Latijnen Ladanifera of Ledon naar de Semitische naam Laden. Labdanum werd historisch verzameld uit de vacht van grazende dieren. Het werd door de eeuwen heen gebruikt als ingrediënt in wierook, parfum (voor zijn geur en fixerende eigenschappen) en in de kruidengeneeskunde (als geneeskrachtig bestanddeel). In de Bijbel werd het vaak vermengd met natuurlijke mirre. Hippocrates en de Romeinse artsen gebruikten het voor de hoest, de verkoudheid, en om de zweren te behandelen. Oude artsen gebruikten ook Labdanum om een ​​aantal soorten infecties te behandelen. De etherische olie anti-septische eigenschappen.

Productie Labdanum

De beste kwaliteit wordt geproduceerd in Kreta en in het bijzonder het gebied Sisses. Op deze locatie zijn er grote gebieden die waar uitsluitend de Labdanum (paarse bloem) groeit met de beste kwaliteit.

Tegenwoordig wordt de gom van de Labdanum eind mei verzameld voordat de hitte van de zomer en de Labdanum gereed is. Om deze hars of gom van de plant te verzamelen wordt soort weefgetouw, een constructie van hout met plastic riemen, gebruikt. Door met de plastic riemen op de plant te slaan wordt “zweet” van het blad verzameld. Wanneer deze hars afkoelt gaat deze stollen en wordt zwart.

In welke producten wordt Labdanum gebruikt?

Tot slot is Labdanum als ingrediënt wereldwijd bekend om zijn verstevigende en anti-aging eigenschappen. In meerdere huidverzorgingsproducten van BioAroma wordt Labdanum gebruikt. Klik hier om te zien welke huidverzorgingsproducten Labdanum bevatten.

bronnen:

http://ladano.blogspot.gr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *