Home » Nieuws » Schadelijke ingrediënten in verzorgingsproducten

Schadelijke ingrediënten in verzorgingsproducten

 

Ik vind het belangrijk dat je weet wat je op je huid smeert of waarmee je je huid en haar wast. Graag deel ik dan ook een handige checklist schadelijke ingrediënten. Hierbij verleid ik je wel met duurzame natuurlijke alternatieven die er zijn.

Tip: Mail checklist schadelijke ingrediënten naar je partner, zus of vriendin.

Hieronder tref je een lijst van schadelijke ingrediënten, waarbij ik uitleg waarom je sommige beter kunt vermijden. Deze ingrediënten komen voor in huidverzorging en cosmetica. Dus van gezichtscrème tot shampoo, van tot zonnebrand tot douchegel. Pak je favoriete producten erbij en bekijk de ingrediënten. Op deze wijze kun je meteen zien en beslissen wat je blijft gebruiken en voor welk product je een alternatief gaat zoeken.

Bioaroma

Tip: Vind je dit te lang? Of heb je geen zin om etiketten te lezen? Wij hebben genoeg merken die ‘gewoon goed’ zijn. Verzorging van BIOAROMA, HELLEO, ZEST, en SPIRULINA LINE bijvoorbeeld.

Minerale olie

Is op de verpakking te herkennen aan de termenpetroleum, vaseline, petrolatum, parafinum (liquidum), of mineral oil. Gemaakt van aardolie. Wat doet het met je huid? Het sluit je huid af en blokkeert zo de vocht- en zuurstofcirculatie.

Sodium Lauryl/Laureth Sulfate ofwel SLS/SLES

Fabrikanten gebruiken SLS omdat het ‘zo lekker schuimt’. Het is bovendien een goedkoop ingrediënt is. SLS reinigt zo sterk, dat het ook gebruikt wordt om garagevloeren te reinigen!! Gelukkig zijn steeds meer verzorgingsproducten SLS-vrij. En dat is goed nieuws, want SLS kan huidirritatie en haaruitval veroorzaken.

Parabenen

Ook wel te herkennen aan de terme Ethylparaben, methylparaben, buthylparaben, proplylparaben: deze stoffen zijn sort of conserveringsmiddel(en) en beïnvloeden de hormoonhuishouding. Ruim driekwart van de verzorgingsproducten bij de drogisterijen bevat parabenen. Best wel veel nog!

Polyethyleneglycol

Op de verpakking staat PEG + een nummer. Hoe hoger het nummer, hoe hoger de kans dat het product eczeem en allergie veroorzaakt. Niet alle PEG is schadelijk: De basis van PEG is vaak een natuurlijke olie die wordt gesynthetiseerd tot emulgator. Bij dit proces kan 1.4-dioxaan ontstaan, een stof die verdacht wordt van het veroorzaken van kanker. Ongeveer de helft van de verzorgingsproducten met PEG bevat 1.4-dioxaan. Dit staat helaas niet op de verpakking en daarom is het raadzaam PEG te vermijden.

Siliconen

Heeft dezelfde werking als minerale olie. Het sluit je huid af. Helaas staat dit ingrediënt niet letterlijk op de verpakking. Vermijd dimethicone, cyclomethicone en simethicone.

Propylene Glycol

Helpt de huidvochtigheid te verhogen en werkzame stoffen de huid binnen te dringen. Maar deze stof heeft een hoog ‘allergiepotentieel’, wat betekent dat steeds meer mensen hier allergisch op reageren. Niet te verwarren met Butylene Glycol, dit is een lichaamseigen stof met dezelfde werkzame eigenschappen die je niet hoeft te vermijden.

Phenoxyethanol

Is zeer giftig en schadelijk, en is daarom tot maximaal 1% toegestaan. Jammer genoeg zit deze stof in zoveel producten die je dagelijks gebruikt, dat je makkelijk een schadelijke dosis opsmeert. Deze stof staat in de top 10 van meest voorkomende allergieën en kan tot vruchtbaarheidsproblemen leiden.

(Parfum)

Parfum staat tussen haakjes: Een product zonder parfum is het veiligst, want een kleinere kans op allergische reacties of schadelijke stoffen. In synthetisch parfum kunnen bijvoorbeeld ftalaten zitten. Deze verstoren de hormoonhuishouding en zijn mogelijk kankerverwekkend. Liever wel een lekker geurtje? Als de (ehterische) olie puur natuur is, staat er letterlijk gecertificeerde biologische essentiële olie op de verpakking. Deze is dan vrij van schadelijke stoffen. Maar let op: ook biologische essentiële olie kan heftig zijn voor de (baby-)huid. Bioaroma gebruikt voor hun babyverzorging alleen maar 100% plantaardige ingrediënten. Kortom kijk met producten met parfum wel even wat voor parfum het is.

Tip: Kies daarom voor de producten van Bioaroma van 100% plantaardige ingrediënten, natuurlijk! Gebruik liever allen huidverzorging die je ook kunt eten…

Bron: Informatie via de blog Natuurlijke Huidverzorging en C. Cosmetics and care