Home » Nieuws » Eczeem? Alles wat je moet weten

Eczeem? Alles wat je moet weten

Heb je last van eczeem! Lees hier het artikel over eczeem en hoe je deze op effectieve manier kan behandelen!

Heb je last van onder andere rode schilferige plekken op je huid, een branderig gevoel en jeuk met sterke drang tot krabben? Dan is de kans groot dat je last hebt van eczeem.

Dit kan erg vervelend zijn en het gaat niet altijd vanzelf weg. Er bestaan verschillende soorten eczeem. Hier bespreken we voornamelijk de twee soorten.

Erfelijk eczeem heeft een interne oorzaak door bijvoorbeeld stress of uitputting, voeding en milieuvervuiling.

Contact eczeem komt ‘van buitenaf’ door stoffen waar je mee in aanraking komt. In dit artikel

Wat is eczeem?

Eczeem is een oppervlakkige huidaandoening. Het wordt ook wel dermatitis genoemd. Het is allergische ontstekingsreactie van de huid. Je hebt dan last van jeuk, huiduitslag en roodheid. Het is één van de bekendste huidaandoeningen naast psoriasis. Het komt voor bij ongeveer 15 op de 1000 mensen van alle leeftijden voor en vooral bij jonge kinderen. Het kan al vanaf de geboorte aanwezig zijn of op latere leeftijd ontwikkelen.

Eczeem is in geen geval besmettelijk. Je kan dus niet besmet raken via huidcontact of via water.

Symptomen

Bij eczeem kun je last krijgen van de volgende symptomen:

  • Je hebt last van schilferige, rode en gebarsten plekken op je huid. De plekken waar je het kan hebben is op je voeten, handen, oren en benen (droog eczeem).
  • De plekken kunnen ook kleine, met vocht gevulde blaasjes zijn die open kunnen barsten tot wondjes (nat eczeem).
  • je hebt een branderig gevoel en jeuk met sterke drang tot krabben. Hierdoor kan je de plekken openkrabben met als gevolg dat je infecties kan krijgen.
  • Blaren door acute verergering van het eczeem.
  • De kleur op je huid kan veranderen (pimentverandering)

Heb je last van eczeem? Dan heb je ook vaak last van een droge huid. De reden is dat je verhoogt vochtverlies door je huid hebt. En er zitten minder huidvetten (lipiden) in je huid. Hierdoor is het van groot belang om je huid goed te blijven insmeren, zodat deze niet te veel uitdroogt.

Erfelijk of constitutioneel eczeem

Bij constitutioneel eczeem speelt erfelijkheid een rol. De pijn die ontstaat door krabben is beter te verdragen dan de jeuk.

Wees voorzichtig met zeep, bad- of doucheschuim. Hierdoor kan de huid nog droger worden. Vaak is het beter dat je korte, lauwe douches neemt.

Wetenschappelijk onderzoek heeft ook aangetoond dat verband is tussen ongezond voedingspatroon, disbalans van darmbacteriën en eczeem. Wanneer je dus voor een gezond eetpatroon kiest met verse groenten en fruit zal de klachten doen verminderen. Vermijd zoveel mogelijk suikers, koolhydraten en fabrieksmatig geproduceerde producten.

Contacteczeem

Je kan contacteczeem zo van het ene op het andere moment krijgen. Dit komt doordat je overgevoelig kan worden voor een bepaalde stof zoals rubber, nikkel, cosmetica, chroom, rubber, zeep of (af)wasmiddelen. Probeer in dat geval te achterhalen om welke stof het bertreft.

Wanneer je last krijgt van rode, schilferende handen en of je werkt veel met water of irriterende stoffen, dan heb je waarschijnlijk last van 'slijtage-eczeem'. Doordat je continue in contact komt met irriterende stoffen (zoals wasmiddelen of zuren) en je handen steeds wast. Hierdoor kan je het beschermde laagje van je huid beschadigen. Je huid droogt hierdoor uit en wordt grover.

Hoe kun je eczeem behandelen?

Of je nu constitutionele of contacteczeem hebt het is belangrijk dat je weet dat dit niet besmettelijk is. Je kunt het dus niet van iemand krijgen of iemand anders mee besmetten.

Verder is het van groot belang om bewust te zijn van je voedingspatroon en waar je regelmatig mee in contact komt met je huid. Eet zoveel mogelijk verse producten die niet fabrieksmatig geproduceerd zijn. En probeer op te letten waar en wanneer je klachten krijgt bij contact met materialen en vermijd deze dan zoveel mogelijk of neem maatregelen.

Indien je wel klachten hebt dan volgen hier tips om je eczeem te behandelen en je klachten te verlichten:

Heb of had jij last van eczeem? Wat heeft jou geholpen? Deel je reactie onder dit artikel, misschien helpt het anderen weer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *