Home » Nieuws » 5 tips schoonmaken met etherische olie

5 tips schoonmaken met etherische olie

Schoonmaken met etherische oliën? Lees hier het artikel over de voordelen en tips schoonmaken met etherische oliën!

Schoonmaken met etherische oliën

Schoonmaken is een huishoudelijke activiteit waar je niet om heen kunt. Of je het nu zelf doet of laat doen het is fijn en lekker wanneer je huis weer lekker fris is.

Zoals je weet zijn de kant en klare lekker ruikende schoonmaakmiddelen niet echt goed voor het milieu en voor je gezondheid. Dus ben je bewust op zoek naar milieuvriendelijk schoonmaken?

Tegenwoordig bestaan kan en klare milieuvriendelijk schoonmaakproducten, maar die zijn niet goedkoop. Het alternatief is om ze zelf te maken. Dit is vrij makkelijk. Je kan je keuken, toilet en rest van je huis schoonmaken met etherische oliën.

Je kan je huis schoonmaken en fris laten ruiken zonder gebruik van giftige schoonmaakproducten uit de supermarkt. In dit artikel lees je 5 tips voor schoonmaken met etherische oliën

5 recepten schoonmaken met etherische oliën

Hier lees je 5 recepten voor etherische olie om je hele huis schoon te maken, zodat je nooit meer een giftig reinigingsproduct hoeft te kopen!

Badkamer schoonmaken met etherische oliën

Gebruik een spuitfles met onderstaande ingrediënten om je wastafels en baden sprankelend schoon te houden!

Om te beginnen heb je een spuitfles nodig.

ingrediënten:

Doe alle ingrediënten in de spuitfles en schud goed voor elk gebruik. Spuit royaal op wastafels en badkuipen. Veeg daarna af met een schone spons of doek.

Let op: Mogelijke huidgevoeligheid bij contact. Vermijd gebruik tijdens de zwangerschap, met hoge bloeddruk en bij epilepsie.

Vloer reinigen met etherische oliën

Je kan met onderstaande ingrediënten de meeste vloeroppervlakken, met uitzondering van tapijt en hout, reinigen.

Gebruik een spuitfles.

ingrediënten:

Vul de de spuitfles met alle ingrediënten en sluit goed af. Schud bij ieder gebruik. Spuit licht over het vloeroppervlak. Wrijf met een microvezeldweil goed uit.

Let op: Mogelijke huidgevoeligheid bij contact.

Afwasmiddel met etherische oliën

Als je eenmaal dit afwasmiddel gaat gebruiken dan wil je niet meer anders.

Je hebt een lege fles afwasmiddel nodig.

ingrediënten:

schoonmaken met etherische olie

Vul de fles met alle ingrediënten en sluit goed af. Schud voor elk gebruik. Voeg een spuit (of zoveel als gewenst) toe aan stromend warm water in de gootsteen. Spoel de vaat na met water.

Let op:  dit afwasmiddel sopt niet! Als u gedistilleerde etherische olie van citroen gebruikt, is er weinig tot geen risico op lichtgevoeligheid als er na gebruik vloeibare zeep op uw huid achterblijft.

Wasmiddel met etherische oliën

Je kunt je eigen wasmiddel maken voor zowel de witte als voor de gekleurde was. De formule is vrij eenvoudig met een paar ingrediënten. Je kunt een mengsel van etherische oliën naar eigen smaak toevoegen.

Dit recept voor wasmiddel is op basis van 2,5 liter water.

Je kunt een leeg wasmiddelfles hergebruiken.

ingrediënten:

Rasp de zeep en kook het water. Voeg het hete water toe aan de zeep in een grote pan en roer het zachtjes door elkaar tot de zeep is opgelost. Voeg de soda toe en de etherische oliën en laat de wasmiddel een paar uur staan om af te koelen. De wasmiddel is nu stijf geworden. Klop het los met een garde of staafmixer en doe de wasmiddel in een lege fles of emmer met deksel. Gebruik ongeveer 80 ml wasmiddel per wasbeurt.

Dit wasmiddel is goed voor het milieu en heeeeeel goedkoop!

Waarschuwingen: mogelijke gevoeligheid bij sommige personen.

Toiletreiniger met etherische oliën

Wanneer je sommige plekken extra aandacht wilt geven en dieper wilt reinigen dan kun je een schoonmaakscrub voor toiletten, wastafels, douches en badkuipen maken.

Je hebt een pot van 500 gram nodig.

ingrediënten:

Voeg alle ingrediënten in de pot van 500gram en mix het goed door elkaar. Strooi met een lepel het mengsel door het toilet of op wastafels, douches en badkuipen. Voeg eventueel een kleine hoeveelheid water toe en schrob met een geschikte borstel. Je kunt ook witte azijn toevoegen.

Let op: dit is een krachtige reinigingsmix. Niet gebruiken rond huisdieren, baby's en jonge kinderen. Vermijd gebruik tijdens de zwangerschap, met hoge bloeddruk en bij epilepsie.

Als je huisdieren, baby's en jonge kinderen in huis hebt, wil je misschien tea tree etherische olie weglaten en de andere etherische oliën verhoudingsgewijs verhogen.

Kant en klare ecologische schoonmaakproducten

Heb je geen tijd om zelf schoonmaakproducten met etherische oliën te maken? Dan heb je nog de mogelijkheid om natuurlijke en ecologische kant en klare schoonmaakproducten te kopen.

De laatste tijd zijn meerdere bedrijven die ecologische schoonmaakproducten op te markt aanbieden. Één van die bedrijven is Greenjump.nl

Heb jij nog tips of adviezen voor milieuvriendelijke en ecologische schoonmaakproducten? Wij zijn benieuwd naar jouw mening. Deel je reactie onder dit artikel, misschien helpt het anderen weer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *