Hooikoorts
Home » Nieuws » Top 6 etherische oliën tegen hooikoorts

Top 6 etherische oliën tegen hooikoorts

Niets is heerlijker dan de eerste zonnige en warme dagen, waarbij je in de zon kunt zitten zonder jas, de vogeltjes die je hoort zingen en de lentebloemen die zich laten zien…. Dat vind ik heerlijk!

Het enige dat mijn vreugde, iedere voorjaar, weer deed temperen, was die hooikoorts. Pollen! Vooral die jeukende neus, loopneus en oncontroleerbare niesbuien, waar ik zo moe van werd. Ik vertikte het om medicijnen te slikken, want ik vind het maar rommel dat ik niet in mijn lichaam wil hebben. Bovendien kunnen deze medicijnen ook vervelende bijwerkingen hebben. En iedere jaar maar hopen dat ik eroverheen zou groeien. Helaas…..

ik ben dan ook een zoektocht begonnen, waarbij ik diverse boeken en artikelen gelezen heb over hooikoorts en wat de juiste middel is tegen mijn allergie, waarbij ik niet direct naar medicijnen hoef te grijpen. Er blijken tal van natuurlijke oplossingen te zijn die er voor zorgen dat deze klachten ook verminderen zonder de vervelende bijwerkingen.

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een allergische reactie op pollen van de vegetatie. Niezen, tranende en brandende ogen, een loopneus, kriebelhoest en zelfs hoofdpijn, allemaal vervelende symptomen van hooikoorts. Gelukkig kan je de symptomen van hooikoorts verlichten met etherische oliën.

Er zijn verschillende etherische oliën die zeer effectief zijn!

Welke etherische olie kan je gebruiken als je last hebt van hooikoorts?

Gelukkig bestaan er tal natuurlijke oplossingen en middeltjes die helpen bij het bestrijden van de klachten door  Hooikoorts. Een aantal van deze natuurlijke oplossingen hebben wij op een rij gezet. Zo zijn er een aantal essentiële oliën die zeer effectief ondersteunen bij Hooikoorts.

Lavendel etherische olie

bioaroma etherische olie lavendel

Een hele bekende en simpele oplossing om klachten van hooikoorts en pollen zoals geïrriteerde kriebelende ogen en neus te verlichten is Lavendel olie. Doe een druppel op je duim en druk deze tegen je verhemelte.


Lemon citroen etherische olie

Etherische olie citroen

Voeg Citroen olie toe aan je drinkwater om te helpen bij het afvoeren van giftige stoffen. De olie ondersteunt het immuunsysteem en helpt het lichaam te reinigen en beschermen.

 


Pepermunt etherische olie

Etherische Olie Pepermunt

Het inhaleren van pepermunt olie helpt een infectie en slijm te verminderen en geeft direct verlichting aan de sinussen en een kriebelende keel.

 


Basilicum etherische olie

Basilicum olie vermindert de ontstekingsreactie van allergenen (het overreageren van ons immuunsysteem). Deze werkt ontgiftend en helpt het lichaam met bestrijden van ontstekingen, vermoeidheid en pijn door het doden van de bacteriën, schimmels en gisten die leiden tot o.a. luchtwegproblemen. Doe 2-3 druppels met gelijke delen draagolie op de hand en smeer dit over je borst en de achterkant van je nek. 

Pas op: niet te gebruiken bij mensen met epilepsie.


Eucalyptus etherische olie

bioaroma etherische olie eucalyptus

Eucalyptus olie opent de sinussen en longen, waardoor je vrij kan ademen. Eucalyptus bevat 1,8 cineool wat pijnstillende en ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Deze vermindert keelpijn, heesheid en hoesten en reinigt je lichaam van micro organismen en toxinen.

Je kan de olie smeren op de borst of op de reflexpunten. Maar zelf vind ik het heerlijk om er mee te stomen. Doe in een kom warm water (maximaal 50 graden) 1 a 2 druppels olie. Een handdoek over je hoofd en 5 a 10 minuten diep inhaleren.


Tea Tree etherische olie 

Etherische olie tea tree

Tea trea etherische olie wordt vereerd om zijn onbegrensde therapeutische toepassingen en zijn reinigende en herstellende / regeneratieve eigenschappen. Deze krachtige olie kan in de lucht ziektekiemen vernietigen die allergieën veroorzaken. Het verspreiden van tea tree olie met een diffuser in huis dood schimmels en bacteriën. De olie is een antiseptisch middel en kan worden toegepast op de huid om huiduitslag en netelroos te verminderen en bacteriën en micro-organismen te doden. Bij een gevoelige huid raden we aan de olie te verdunnen met een draagolie zoals basisolie.


EXTRA TIPS OM HOOIKOORTS TE VERLICHTEN

  • Zorg dat de luchtvochtigheid in huis op peil is (40 tot 60%. Het neusslijmvlies blijft vochting, waardoor minder irritatie ontstaat. Een diffuser met etherische olie is hiervoor heel geschikt.
  • Ga je naar buiten gebruik dan een hoed en een zonnebril zodat de pollen niet in je haar en ogen kunnen komen.
  • Neem wat vaker een douche. Hierdoor spel je alle pollen van je lichaam.
  • Houd op warme, winderige dagen deuren en ramen gesloten. En als je wilt luchten, kun je dit ‘s ochtends vroeg doen wanneer het buiten nog vochtig is.
  • Droog wasgoed binnen want kleding, handdoeken en beddengoed vangen pollen op.
  • Wandel of sport je graag buiten? ‘s Ochtends vroeg is de pollenconcentratie in de lucht het laagst.
    Een zonnebril helpt buiten de ogen te beschermen tegen pollen.
  • In de stad zijn de pollen in de lucht minder. Aan zee of hoog in de bergen is de pollenconcentratie veel lager dan op het platteland.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *